Informatie stages vmbo-leerlingen

Een vmbo-stage mag bij elk bedrijf die hiervoor openstaat. Het bedrijf hoeft geen erkend leerbedrijf te zijn, maar er moet wel dagelijkse begeleiding zijn. De leerlingen zijn rond de 15/16 jaar en hebben waarschijnlijk nog nooit een bedrijf van binnen gezien.

Doel stage
De leerling leert hoe het is om te gaan werken. Naar school gaan is toch heel anders dan werken in een bedrijf. De dagen zijn langer en er zijn geen docenten die je corrigeren of klasgenoten die je kunt vervelen. Hier wordt zeker iets van je verwacht. Soms wordt dit onderschat door enkele leerlingen, maar deze ervaring vergeten ze nooit meer. Grote klieren in de klas, blijken top medewerkers. Sommige leerlingen zien ‘het licht’ en weten welke mbo-opleiding ze willen gaan doen.

De leerling en het bedrijf maken samen met school afspraken over:

  • Het doel van de stage: ervaren hoe het is om te gaan werken.
  • Wat je gaat doen tijdens de stage (werkzaamheden)
  • Een planning van de werkzaamheden tijdens de stage
  • Wat je wilt leren tijdens de stage
  • Hoelang de stage duurt

Het is belangrijk om schriftelijke afspraken te maken. In de stageovereenkomst staan afspraken, zoals data en uren van de stageperiode, regels van het bedrijf, aansprakelijkheidsregelingen en een eventuele reiskosten- en stagevergoeding.

Bedrijven kunnen nu al de jonge generatie warm maken voor hun branche, vak, bedrijf en beroep. Leerlingen heel de dag laten vegen of koffie halen, daar worden ze meestal niet gelukkig van. Ze willen graag echt meedoen en gewaardeerd worden. Laat ze kennis maken met de verschillende beroepen en afdelingen en meewerken met echte en verschillende vakmannen en -vrouwen. Een leerzame en leuke stage vergeten ze niet meer. Grote kans dat u ze terugziet voor een bijbaan of mbo-stage of u heeft ze behoed voor een foutieve studiekeuze.

Dus als er een klein stemmetje aan de telefoon hangt of u krijgt een mailtje, dan hopen wij dat u hem of haar de kans geeft. We moeten allemaal ergens beginnen…