Groene Hart op bedrijfsbezoek 6 november 2017

Maandagmiddag 6 november 2017 zijn mavo- en havoleerlingen op bedrijfsbezoek geweest bij onderstaande bedrijven of kregen zij gastlessen in de klas. Doel van de bezoeken en gastlessen is om de leerlingen een kijkje te geven in de (beroeps)praktijk. Hoe zit een bedrijf eigenlijk in elkaar? Welke beroepen zijn er? Het vergroot hun horizon.

Bij Volvo Mobility Centre, Ikea, Van der Valk Hotel Restaurant, Schipper Groep, BUVA en de Rabobank proeven leerlingen de sfeer van deze mooie organisaties. Op de fiets gingen de leerlingen in groepjes van 15 naar de bedrijven. Onder begeleiding van een docent ging er een wereld van beroepsmogelijkheden voor ze open. De leerlingen werden overal met een warm welkom ontvangen. Zij kregen een presentatie, een rondleiding en werden hier en daar ook zelf aan het werk gezet. Deze ervaring vergeten ze niet snel.

Op school gaven ondernemers vier keer een gastles aan de leerlingen. Een ondernemer voor de klas is heel verfrissend en heeft echt een toegevoegde waarde. Wat zij doen, kunnen docenten niet bieden. De meeste bedrijven hadden al ervaring van een vorige keer. Zij wisten ongeveer wat hen te wachten stond. Toch is geen groep hetzelfde en reageren leerlingen soms heel verrassend. We zijn daarom weer heel blij met Biolab, Van Rietschoten Office Point, Berkman, Gemeente Barendrecht, Erasmus en Eigenwijs Communicatie dat zij zich hiervoor inzetten.

Peter van Zomeren, Rabobank:

“Ik heb hen een ondernemersplan voorgelegd. De groep in 3-en gesplitst. Opdracht was om uit dit ondernemersplan (vraag van een startende fietsenwinkel om een financiering) om de elementen ‘ondernemer’ en ‘onderneming’ te beoordelen op ervaring, visie, plannen, e.d. Winnende groepje had een juist oordeel over het wel of niet verstrekken van de financiering en gaf inhoudelijk de beste beoordeling op de genoemde elementen. Zij wonnen een bioscoopkaartje. Het bezoek heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Het was zeer geslaagd. Prima ervaring!”

Serife Evers, BUVA:

Het bedrijfsbezoek heeft als doel leerlingen een beeld te geven wat onze organisatie maakt/levert en welke beroepen er zijn. Dit doel is zeker bereikt en de begeleiding en reacties van de leerlingen waren goed. Onze doe-activiteit bestond uit het maken van een zonnecel aangedreven tafelventilator. Dit vonden ze erg leuk om te doen. Leerpunt voor ons is om het verhaal tijdens de presentatie en de rondleiding nog meer op jeugdniveau te vertellen. Je gebruikt toch snel woorden die de leerlingen niet kennen. Maar we doen zeker weer mee. Sterker nog Dalton college komt binnenkort ook.