Sollicitatiegesprekken oefenen

Wij zoeken HR-mensen, professionals of vrijwilligers die sollicitatiegesprekjes willen oefenen met leerlingen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Door een gesprekje 1 of 1 te oefenen, kunt u ze meer zelfvertrouwen geven om zelf een stageplek te zoeken.

Doel van de gesprekken: Ze vooral meer zelfvertrouwen geven, want dit ontbreekt vaak bij deze vmbo-leerlingen (basis en kader). Het gaat om een gesprekje oefenen in eenvoudig taalgebruik, want ze zijn nog erg jong.

De leerlingen hebben op school een sollicitatiebrief en CV geschreven om te oefenen. Deze nemen zij mee. Hier kan het gesprek over gaan om het ijs te breken. U kunt vragen naar wat zij later willen gaan doen. Of zij al een stageplek op het oog hebben. Of over zijn of haar hobby’s, bijbaantje, sporten en wat hun talenten zijn en wat zij leuk vinden om te doen.

Na het gesprek van ongeveer 10 minuten vult u samen het observatieformulier in. Het gaat om basisvaardigheden zoals een hand geven, aankijken tijdens het gesprek, geen kauwgom in zijn mond hebben en beleefd zijn en u aanspreken met ‘u’ en ‘meneer/mevrouw’ aan etc. Positieve feedback is het toverwoord voor deze leerlingen.

U kunt zich aanmelden bij Angela van Zaalen: angela@sobbarendrecht.nl.